Рибен пай

Рецепта за рибен пай от Супичка

Рибен пай

Няма начин да не се зарибиш по тази рецепта на Супичка за рибен пай със сьомга и скариди. А продуктите за него можеш да си наловиш от МЕТРО.

Време60 минути
ТрудностЛесна
Брой порции6

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За картофената смес:
1кг
картофи
20г
краве масло
100мл
прясно мляко
За основата на пая:
300г
охладена сьомга
300г
сурови белени скариди
300г
охладен хек филе
30г
краве масло
1глава
лук
2скилидки
чесън
30г
брашно
400мл
прясно мляко
30г
настърган чедър
50г
спанак

Начин на приготвяне

1
Нарежи сьомгата и хека на едри хапки. Почисти лука и чесъна и ги нарежи на ситно.
2
Измий картофите и ги сложи да се варят. В дълбок тиган сгорещи маслото, след което добави лука и чесъна и запържи за 2-3 минути до омекване. Добави брашното и отново разбъркай за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона, добави прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол до получаване на сос. Добави настъргания чедър и отново разбъркай, след което добави рибата и скаридите. Разбъркай и добави спанака. Прехвърли сместа в 

правоъгълна тава и я разпредели равномерно.
3
Обели варените картофи, добави ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкай с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпредели го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печи в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути до придобиване на леко златист цвят. Най-добре е да сервираш рибния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си.

РЕЦЕПТА ОТ Супичка

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Супичка.
Още рецепти от Супичка