Рибен пай
Рецепта за рибен пай от Супичка
Няма начин да не се зарибиш по тази рецепта на Супичка за рибен пай със сьомга и скариди. А продуктите за него можеш да си наловиш от МЕТРО.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За картофената смес:
1кг
картофи20г
краве масло100мл
прясно млякоЗа основата на пая:
300г
охладена сьомга300г
сурови белени скариди300г
охладен хек филе30г
краве масло1глава
лук2скилидки
чесън30г
брашно400мл
прясно мляко30г
настърган чедър50г
спанакНачин на приготвяне
1
Нарежи сьомгата и хека на едри хапки. Почисти лука и чесъна и ги нарежи на ситно.
2
Измий картофите и ги сложи да се варят. В дълбок тиган сгорещи маслото, след което добави лука и чесъна и запържи за 2-3 минути до омекване. Добави брашното и отново разбъркай за около минута. Малко по малко, при непрекъснато бъркане на слаба температура на котлона, добави прясното мляко към сместа и ½ чаена лъжица сол до получаване на сос. Добави настъргания чедър и отново разбъркай, след което добави рибата и скаридите. Разбъркай и добави спанака. Прехвърли сместа в
правоъгълна тава и я разпредели равномерно.
правоъгълна тава и я разпредели равномерно.
3
Обели варените картофи, добави ½ чаена лъжица сол, кравето масло и прясното мляко и намачкай с преса за картофи до получаване на картофено пюре. Разпредели го равномерно върху рибната смес равномерно с помощта на вилица. Печи в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути до придобиване на леко златист цвят. Най-добре е да сервираш рибния пай 2-3 часа след приготвяне, защото тогава той е поел по-добре ароматите си.