Торта с два шоколада и ягоди

Рецепта за цветна пролетна торта с два шоколада и ягоди от Таня Донева
Торта с два шоколада и ягоди

Тази трипластова торта е изключително очарователна, много лесна за приготвяне и невероятно вкусна. С повод или без, приготви я, ако искаш да смаеш любимите ти хора.

Време
:
6 часа
Трудност
:
Лесна
Брой порции
:
12

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За декорация:
100г
черен шоколад
150мл
млечна сметана (минимум 35% масленост)
За основата:
100г
пълнозърнести бисквити
1с.л.
натурално какао
60г
разтопено краве масло
1с.л.
мед
За слоя от млечен шоколад:
200г
млечен шоколад Rioba
320мл
млечна сметана (35% масленост)
60мл
прясно мляко
7г
желатин
щипка сол
За слоя от ягоди:
300г
ягоди
250мл
млечна сметана (35% масленост)
75г
захар
8г
желатин
щипка сол
За слоя от бял шоколад:
200г
бял шоколад
320мл
млечна сметана (35% масленост)
60мл
прясно мляко
7г
желатин
1ч.л.
ванилова паста
щипка сол
За шоколадовата глазура:
80г
черен шоколад Rioba
120мл
млечна сметана
ягоди за декорация

Начин на приготвяне

1
Започни с приготвянето на шоколадовия ганаш за декорацията, като затоплиш сметаната до точка на кипене. Залей с нея начупения шоколад. Остави за минута, докато шоколадът омекне и разбъркай енергично с кухненска бъркалка, докато получиш гъст и гладък крем. Покрий със стреч фолио ганаша и го прибери в хладилника, докато се охлади напълно и стегне добре.
2
Постави директно върху чиния за сервиране ринг за торта с диаметър 17 см. По стените му закрепи ацетатно фолио.
3
Смели бисквитите с какаото в чопър. Изсипи ги в купа и прибави разтопеното масло и меда. Разбъркай много добре и изсипи сместа във формата. Изравни и натисни сместа с лъжица, за да стане равномерна навсякъде.
4
Продължи с приготвянето на слоя от млечен шоколад. Постави листчетата желатин да се хидратират в много студена вода. Ако използваш желатин на прах, отмери и го приготви по указанието на опаковката.
5
В съд, подходящ за микровълнова фурна, постави начупения шоколад на малки парченца, добави 120 мл от сметаната и щипка сол. Загрей ги добре в микровълновата фурна на интервали от 30 секунди, като бъркаш между всеки интервал, докато получиш гладък, еднороден крем. Можеш да ги разтопиш и смесиш и на водна баня.
6
Загрей 60 мл прясно мляко почти до кипене (30 секунди в микровълновата са достатъчни) и в него разтвори предварително отцедените листове желатин, които вече са хидратирани и добре омекнали. Добави ги към разтопения шоколад и разбъркай много добре, за да се смесят перфектно. Остави сместа да се охлади.
7
Разбий останалите 200 мл сметана до мек и ефирен крем. С помощта на шпатула я прибави към шоколадовата смес. Изсипи сместа върху бисквитената основа и остави в хладилник за поне един час или докато слоят стегне (за да стане по-бързо, може да използваш фризера).
8
Продължи с приготвянето на ягодовия слой. Постави листчетата желатин да се хидратират в много студена вода. Загрей тенджера с измитите и нарязани ягоди, захарта и солта. Остави на котлона, докато захарта се разтвори (това обикновено отнема около 3-4 минути). Махни от котлона и пасирай сместа. Върни ягодите на котлона и вари 2-3 минути. Прецеди сместа, за да отстраниш семките и прибави желатина. Разбъркай много добре сместа. Остави ягодите, докато се охладят.
9
Разбий сметаната до много мек и пухкав крем и я прибави при ягодите, като разбъркваш с помощта на силиконова шпатула. Изсипи крема върху слоя от млечен шоколад и прибери тортата в хладилника за няколко часа. Ако не ти се чака дълго, постави тортата във фризера за 20-30 минути.
10
След като е стегнал ягодовият слой, приготви и последния от бял шоколад по същия начин, по който приготви слоя от млечен шоколад. След като сместа е готова, изсипи върху ягодовия слой, който вече е стегнал добре. Прибери тортата в хладилника за няколко часа, докато стегне много добре.
11
Приготви глазурата, като загрееш сметаната. След това я изсипи върху начупения шоколад. Разбъркай, докато получиш гладка и еднородна глазура.
12
С помощта на малък пош, нанеси глазурата по ръба на тортата, като трябва да контролираш гъстотата. За целта направи опит по ръба на чаша, за да се увериш, че се стича с необходимото темпо и гъстота.
13
За да приготвиш крема за декорацията, извади шоколадовия ганаш от хладилника и го разбий с миксер на висока скорост, докато получиш стабилен шоколадов крем. Постави крема в голям пош със звездовиден накрайник. Преди да декорираш, отстрани ринга и ацетатното фолио. Направи розички с поша отгоре върху тортата и украси с ягоди.
Избрани продукти за тази рецепта
1 БРОЙ
312653
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
- 25 %
2,49 лв.
Стара цена: 3,32 лв.
2,99 лв.

с ДДС

2 БРОЙ
183613
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
6,32 лв.
7,58 лв.

с ДДС

1 БРОЙ
201790
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
- 17 %
2,21 лв.
Стара цена: 2,66 лв.
2,65 лв.

с ДДС

1 БРОЙ
323955
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
- 25 %
2,49 лв.
Стара цена: 3,32 лв.
2,99 лв.

с ДДС

1 БРОЙ
312851
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
4,82 лв.
5,78 лв.

с ДДС

1 БРОЙ
272405
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
1,37 лв.
1,64 лв.

с ДДС

1 БРОЙ
222238
В наличност в магазин София (бул. Цариградско шосе)
12,74 лв.
15,29 лв.

с ДДС

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Таня Донева
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.