Пъдпъдъци с бекон, карамелизиран лук и кестени

Рецепта за сочни пъдпъдъци, подходяща за зимните месеци

Искаш да се пренесеш в атмосферата на изискан ресторант, без да напускаш уюта на дома? С тази рецепта за сочни пъдпъдъци от Таня Донева ще се насладиш на върховен вкус и зимно насторение. А овациите от семейството или приятелите са гарантирани.

Време
:
2 ч
Трудност
:
Средна
Брой порции
:
4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
6
пъдпъдъка
300г
пушен бекон, нарязан на тънки ленти
1кг
лук
2скилидки
чесън
2супени лъжици
зехтин
20-30г
краве масло
150мл
червено вино
4супени лъжици
балсамов оцет
3супени лъжици
кафява захар
2г
черен пипер
2-3г
дафинови листа
½връзка
магданоз
5г
пушена сол
400мл
домашен зеленчуков бульон
250г
обелени и предварително сварени кестени
За гарнитурата:
250г
вода
250г
прясно мляко
100г
полента

Начин на приготвяне

1
Нарежи лука на полумесеци и го готви на средна температура в голям тиган или касерола. Прибави към него зехтина, маслото, виното, балсамовия оцет, захарта, мащерката, солта и черния пипер. Ако поставиш капак на съда, в който готвиш лука, ще стане готов още по-бързо. Ако започне да изсъхва, прибави няколко супени лъжици вода. Лукът трябва да омекне и леко да се карамелизира.
2
Когато лукът е готов, махни го от тигана. В същия тиган запържи бекона, нарязан на лентички, на по-висока температура, докато се зачерви. Към края на готвенето, прибави чесъна и запържи за кратко.
3
Прибави бекона и чесъна към лука и разбъркай.
4
Свари и обели кестените.
5
Нарежи ½ връзка магданоз и го прибави към лука и бекона.
6
Овкуси пъдпъдъците с малко пушена сол и черен пипер. Напълни ги с приготвения лук и бекон. Завий през гърдите на пъдпъдъците по една лентичка бекон и я закрепи с клечка за зъби.
7
Изсипи останалия лук с бекон в глинена тавичка за печене и отгоре подреди пъдпъдъците. Разпредели навсякъде кестените. Изсипи бульона и постави алуминиево фолио върху тавичката. Постави във фурната на едно ниво под средното и готви за 1 час и 40 минути на 180°С.
8
След това време махни фолиото и печи, докато пъдпъдъците се позачервят - за около 30-40 минути.
9
Когато пъдпъдъците са готови, приготви кремообразна полента за гарнитура.
10
Постави водата и млякото в касерола и овкуси със сол и мащерка. Когато водата заври, започни да добавяш от полентата по малко, като разбъркваш непрекъснато с телена бъркалка. Вари полентата, докато се сгъсти. Махни от котлона, прибави 1 супена лъжица масло и овкуси с черен пипер и малко пушена сол.
11
Сервирай, като поставиш на дъното на чинията порция кремообразна полента и добавиш от пъдпъдъците и вкусния сос, меките кестени и карамелизиран лук. Прибави и щипка пушена сол към всяка порция.

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА
Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.