Пълнена сьомга със сладко-солен пикантен сос

Рецепта за вкусна сьомга, изключително подходяща за Никулден
Пълнена сьомга със сладко-солен пикантен сос

Всяка година търсиш идеи и се чудиш какво по-интересно и различно да приготвиш за Никулден? Ето едно предложение от Таня Донева, с което ще изненадаш всички с ефектно и сравнително лесно за приготвяне ястие.

Време
:
1 час
Трудност
:
Лесна
Брой порции
:
4

Необходими продукти

КоличествоПродукти
800г
сьомга филе с кожа 
2супени лъжици
зехтин
2глави
лук, нарязан на ситно
2
червени чушки, нарязани на ситно
2чаши
спанак
За соса: 
1чаша
соев сос
⅓ чаша
пикантен барбекю сос
4скилидки
чесън, много ситно нарязан или пресован
чаша
мед
4супени лъжици
сладък чили сос
За гарнитура:
Варен жасминов ориз 
Печени чери домати, печен чесън 
Салата от спанак и чери домати 

Начин на приготвяне

1
Постави в тавичка върху хартия за печене чери доматите и чесъна, разрязан на половина. Овкуси ги със сол и зехтин и ги изпечи за 30 минути на 180°С. 
2
Свари в касерола с капак 1 чаша ориз в 2 чаши подсолена вода на тих огън за 20 мин. След това, изключи котлона и махни съда, в който се вари ориза, без да махаш капака. Остави го за 15-20 минути. 
3
Нарежи чушките и лука на малки кубчета и ги запържи в две-три супени лъжици зехтин на средна температура, докато омекнат и се зачервят леко. Посоли с щипка сол. След готовност изключи котлона и прибави спанака, разбъркай.  
4
Смеси всички продукти за соса в купа до еднородна консистенция и ги остави настрани. 
5
Почисти парчето риба от люспите и го подсуши. Нарежи го на три-четири порции с ширина около 5 см. Направи разрез по дължина, така че да се образува джоб за плънката. Напълни “джобовете” със зеленчуците. 
6
Загрей голям тиган на средна температура и постави 2 супени лъжици зехтин. Постави пълнените филета от сьомга с кожата надолу и запържи за 4-5 минути, докато кожата се зачерви и месото си промени цвета. Обърни рибата от другата страна и изпържи за още 3-5 минути. 
7
Почисти тигана с кухненска кърпа и изсипи соса в него. Вари за 3-5 минути, докато се посгъсти. 
8
Сервирай пълнените филета сьомга върху сварения ориз и гарнирай с уникално вкусния сос. 
9
Към всяка порция прибави печени чери домати и чесън, както и още от соса.

РЕЦЕПТА ОТ ТАНЯ ДОНЕВА

Виж още идеи и вкусни рецепти в блога на Таня Донева.