Детоксът – популярен и безвреден или стресиращ и рисков? 

Научи подходяща ли е детоксикиращата диета за теб

Как да намалим солта?

След празниците, а и някак символично в началото на новата година, повечето хора обръщат поглед към детоксикиращата диета. А знаеш ли, че детоксът се дели на воден и хранителен? Ендокринологът и наш гост-автор - д-р Ангелина Недялкова отговаря на това кога детоксът дава резултат и какво е важно да знаеш, преди да предприемеш решаващата крачка.

Една от най-разпространените тенденции, свързани с храненето в последните години, е приемът на „чисти“ продукти, която пряко кореспондира и с начините за „прочистване“ на тялото. Един от най-популярните е именно детоксикацията, с която елиминираме токсините от тялото си. „Детоксът“ е сред най-честите методи, които индустрията за отслабване прокламира. Макар да съществува от векове, той не губи актуалността си, въпреки всички постижения на медицината.
Освен като начин за отслабване, детоксът се препоръчва още за намаляване на бръчките, повишаване на енергията и подобряване на цялостното здраве.
Важно е обаче да знаем, че детоксикациите могат да бъдат рискови и в някои случаи да причинят повече вреда, отколкото полза. Рисковете зависят от това какъв тип детоксикация се прави (дали е на водна или хранителна основа) и колко дълго продължава тя.
Най-честата причина човек да започне детоксикация е нуждата да освободи тялото си от пристрастяващи вещества като наркотици или алкохол. Всъщност много лечебни центрове използват този метод като водеща терапия в своите програми за рехабилитация на зависимости.
Други причини да се подложите на детоксикираща програма са твърденията, че тя може да помогне при различни здравословни проблеми:

 • с кожата
 • с храносмилателната система
 • при хронична болка
 • за по-добър контрол на наднормено тегло
 • захарен диабет тип 2
 • сърдечно-съдови заболявания или високо кръвно налягане.

 

Как се детоксикира тялото?

Черният дроб и бъбреците са основният ни детоксикиращ инструмент. Черният дроб обезврежда токсичните вещества, а те се освобождават от тялото с изпражненията, урината и потта.
Някои химикали обаче може и да не се отстранят толкова лесно. Сред тях са устойчивите органични замърсители (POPs), фталатите, бисфенол А (BPA) и тежките метали. Те са склонни да се натрупват в мастната тъкан или кръвта и може да отнеме много дълго време, докато тялото ги елиминира. Затова и тези съединения са отстранени или ограничени за употреба в търговските продукти.

Какво включва най-често детоксът?

Детокс диетите се различават по интензивност и продължителност.
Често при тях се изключва употребата на преработени храни, животински продукти и химикали, като същевременно се увеличава приемът на зеленчуци и плодове.
Детокс се прави също и чрез гладуване или пречистване със сокове, чайове, лаксативи, различни добавки, клизми и други екстравагантни методи. И макар да е широко застъпена в индустрията за диети и добавки, липсват убедителни научни доказателства в подкрепа на детоксикиращия ефект, а ако такива се срещат, то те са или неубедителни, или с лош дизайн на проучванията.
Типичната диета за детоксикация включва период на гладуване, последван от строга диета от плодове, зеленчуци, плодови сокове и вода.
Може да се изключат храни с високо съдържание на тежки метали, замърсители и алергени или пък да се спре приема на всички алергенни храни, след което бавно да бъдат въведени отново.
Някои детокс програми препоръчват редовни физически упражнения, както и пълно премахване на алкохола, кафето, цигарите и рафинираната захар.

Ефикасни ли са детоксикиращите диети?

Мненията са на двата полюса. Някои хора споделят, че се чувстват енергични и фокусирани, което може просто да се дължи на изключването на преработени храни, алкохол и други нездравословни вещества от режима, или пък е възможно да получават витамини и минерали, които преди са им липсвали.
Другите хора обаче, съобщават, че се чувстват много зле по време на периода на детоксикация.

Детоксът и загубата на тегло

Малко са научните изследвания, анализирали как детоксикиращите диети влияят на загубата на тегло.
Факт е, че някои хора губят бързо много килограми. Но този ефект по-скоро се дължи на загубата на течности и мускулна маса, а не на мазнини, поради което обикновено килограмите се връщат бързо след края на детокса.
Едно проучване при жени с наднормено тегло изследва диета за детоксикация, която включва прием на смес от кленов или палмов сироп и лимонов сок за седем дни. В резултат дамите значително понижават телесното си тегло, индексът на телесната маса (ИТМ), процентът на телесни мазнини, съотношението на талията и ханша, обиколката на талията, маркерите на възпаление, инсулиновата резистентност и нивата на циркулиращия лептин.
Разбира се, ако детокс режимът включва сериозно ограничаване на калориите, това със сигурност ще доведе до загуба на тегло и подобряване на метаболитното здраве, но е малко вероятно да ви помогне да запазите добрите си показатели в дългосрочен план.

Кое има резултат?

Няколко разновидности на детоксикиращи диети могат да имат ефект, подобен на тези от краткосрочното или периодично гладуване. Важно е да избягвате токсините от околната среда, да включите упражнения, да се храните с пълноценна и питателна храна, да пиете достатъчно вода, да ограничите стреса и да намерите начин за релаксация.
Да, краткосрочното гладуване може да подобри различни маркери на заболяването при някои хора, включително чувствителността към лептин и инсулин, но тези ефекти не се отнасят за всички. Имайте предвид, че проучвания при жени сочат, че и 48-часовото гладуване, и 3-седмичният период на намален прием на калории могат да повишат нивата на хормона на стреса – кортизол.
Освен това, бързите диети могат да бъдат стресиращо преживяване заради изразения глад и изкушенията, на които трябва да се устоява ежедневно.

Какво трябва да знаете преди да решите да правите „детокс“?

Най-напред обмислите възможните странични ефекти и рискове за здравето си.
Някои детокс диети препоръчват гладуване или сериозно ограничаване на калориите, но това води със себе си умора, раздразнителност и лош дъх.
При дългосрочното гладуване пък има риск от недостиг на енергия, витамини и минерали, както и от електролитен дисбаланс и дори смърт.
Методите за прочистване на дебелото черво, които понякога се препоръчват по време на детоксикация, могат да причинят дехидратация, спазми, подуване на корема, гадене и повръщане.
Някои детоксикиращи диети крият риск от предозиране на добавки, лаксативи, диуретици и дори вода.
Тъй като липсва регулация и мониторинг в индустрията за детоксикация, много от храните и добавките в нея може да нямат ползи или да крият сериозни рискове за здравето Ви.
Ето защо следните групи от хора не трябва да започват детоксикиращи или ограничаващи режими, без първо да се консултират с лекар:

 • деца
 • юноши
 • възрастни хора
 • болни от хранителни разстройства
 • хора с поднормено тегло
 • бременни или кърмещи жени
 • диабетици или пациенти с артериална хипертония или друго заболяване.

За финал съветвам: Хранете се пълноценно, не прекалявайте, движете се! А ако след празниците имате нужда от „разтоварване“, потърсете подходящ за Вас режим, който да Ви донесе и здраве и да бъде съобразен с нуждите на тялото Ви!

Източници:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22103982/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22297655/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18075624/
https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/356798/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16299415/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20368473/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23403876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17444963/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19724266/

Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас