Основни теми

Тайните на хляба с квас – традиция и вкус със Свилен Класанов

29-10-2025
10:00 - 16:00
МЕТРО Академия, 1784 София, бул. Цариградско шосе 7-11 км
Свилен Класанов
 mccbgmetroacademy@metro.bg
170 лева/86.92 евро
19 от 19 Свободни места

Тайните на хляба с квас – традиция и вкус със Свилен Класанов

Открийте магията на живия хляб!
В този курс ще се потопите в изкуството на създаване и поддържане на активен квас – сърцето на истинския квасен хляб. Ще научите как да замесвате тесто с прецизна хидратация, която гарантира оптимална текстура и въздушност и ще овладеете техниките за постигане на дълбок, богат аромат и хрупкава, златиста коричка.
Под ръководството на Свилен Класанов – признат експерт в областта на естествената ферментация, ще разберете тайните и науката зад традиционните процеси, които превръщат простите съставки в истинско кулинарно изкуство.
Този курс не само ще ви даде техническите умения, но и увереността да създавате квасен хляб както у дома, така и в професионална среда. Независимо дали сте начинаещ ентусиаст или опитен пекар, ще откриете вдъхновение и знания, които ще ви позволят да експериментирате, да развивате собствен стил и да радвате вкусовите си рецептори с уникални хлебни творения.

тел: +359 2 9762 498; +359 2 97 62 267
Ниво: Професионален (подходящ за любители)

Свилен Класанов

Свилен Класанов е опитен пекар и майстор на хляба с над 20 години отдаденост към древните традиции и автентичните методи на приготвяне. В ранните си години той създава хляба „Слънце Луна“, който се превръща в основа за семейна инициатива — вегетариански ресторанти и хлебопекарни, носещи същото име, съчетаващи качество, традиция и иновация.
Днес Свилен живее на село и се фокусира върху автентичното печене на хляб на открит огън, използвайки древни сортове пшеници, които мели на каменна мелница — метод, който пази всички хранителни качества и аромат на зърното. Неговата страст е квасът — естествената ферментация, която придава уникален вкус, аромат и дълбочина на хляба. След години експерименти и усъвършенстване, Свилен разработва специален метод за приготвяне на квасен хляб, съобразен с възможностите на домашния пекар, превръщайки традицията в достъпно и вдъхновяващо изживяване.
Свилен съчетава в работата си уважение към миналото и стремеж към устойчиво и естествено производство, акцентирайки върху връзката между качеството на суровините, биологията на ферментацията и създаването на хляб с душа. Неговият подход не е просто техника, а философия, която почита земята, природата и човешкия труд, докато отдава почит на корените на българската хлебопекарна традиция.

<br>
Имаш въпроси?
Нужна ти е повече информация за събитията в МЕТРО Академия– на линия сме да отговорим!
Свържи се с нас