Миди с узо по гръцки
Рецепта за миди с узо по гръцки от Супичка

Преди да си налееш чаша от любимото узо, остави малко за тези миди в гръцки стил по рецепта на Супичка! А продуктите за нея вземи от МЕТРО.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
1кг
черноморски миди с черупки3скилидки
чесън2стръка
пресен лук4с. л.
маслиново масло½ч. ч.
бяло вино½ч. ч.
узомагданоз
риган
1бр.
лимонНачин на приготвяне
1
Почисти мидите добре отвън, като ги изсипеш в голям съд със студена вода, след което отстрани висящото мустаче с рязко издърпване. Ако има отворени или счупени миди директно ги изхвърли, защото не са годни за консумация. Почисти с четка или тел всяка мида отвън.
2
Почисти лука и чесъна и нарежи на ситно. В голяма тенджера сгорещи зехтина и добави лука и чесъна. Разбъркай за около минута-две и добави почистените миди. Добави предвиденото количество узо и бяло вино и след като заври, разбърквай на всеки 30-40 секунди. Вари около 4-5 минути.
3
След като мидите се отворят, добави настърганата кора на лимона, магданоза и ригана, и отново разбъркай добре, за да се разпределят равномерно подправките. Сервирай мидите с узо с прясно изпечени филийки хляб.