Исландска пъстърва на фурна
Рецепта за исландска пъстърва на фурна от Елица Сърбева

Улови си тази рибка в МЕТРО и я приготви за Никулден по рецептата на Елица Сърбева.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
За рибата:
1бр.
исландска пъстърва2-3с. л.
маслиново масло2-3с. л.
микс от сушени подправки за риба - копър, кориандър, девесил, риган, естрагонсок от 1 лимон
1бр.
лимон, нарязан на тънки резениЗа картофеното пюре:
650г
картофи, обелени и нарязани 1л
вода1ч. л.
сол150мл
готварска течна сметана METRO Chef100г
масло Fine LifeЗа соса:
100г
масло Fine Life1малка глава
кромид лук1скилидка
чесън3-4бр.
сушени домати METRO Chef100мл
зеленчуков бульон METRO Chef1с. л.
пшенично брашно200мл
течна готварска сметана METRO Chef1ч. л.
горчица1ч. л.
мед1/2ч. л.
солЗа граха:
1скилидка
чесън300г
замразен грах200мл
зеленчуков бульон METRO Chef1с. л.
масло Fine Life1/2ч. л.
сол2-3бр.
сушени домати METRO Chefняколко стръка
кориандър METRO Chef, нарязан на дребноНачин на приготвяне
1
Започни с приготвяне на бульона - в 200 мл вряла вода сложи около 2 ч. л. от зеленчуковия бульон METRO Chef. Разбъркай добре и остави настрана. Имай предвид, че в бульона има сол, така че опитвай на вкус преди да прибавиш солта за пюрето и граха.
2
Продължи с приготвянето на рибата. Включи фурната да загрява на 220°C и си приготви голяма тава. Размерът трябва да е достатъчен, за да побере рибата. Застели с хартия за печене.
3
Почисти, измий добре и подсуши рибата. Направи няколко продълговати разреза от едната страна. В почистената риба сложи няколко резена лимон и поръси с микса от подправки. В разрезите отгоре сложи също по един резен лимон. Поръси отново с подправки и няколко супени лъжици маслиново масло. Покрий рибата с алуминиево фолио и сложи да се пече за около 40 минути. 10 минути преди да извадиш, махни фолиото и допечи.
4
Сложи в голям съд картофите и водата със солта. След като водата заври, намали огъня и остави да се варят до омекване. Отцеди сварените картофи от водата. Остави малко вода на дъното на съда. Прибави маслото и намачкай картофите до пюре. Изсипи сметаната и солта и опитай на вкус. Ако е необходимо, подправи още със сол/сметана. При поднасяне на картофеното пюре може да добавиш и масло, в което си запържил малко пушен червен пипер.
5
Приготви соса, като първо нарежеш лука и чесъна на дребно. Карамелизирай лука в касерола. Бъркай непрекъснато, за да не загори. Прибави нарязаните на дребно сушени домати, маслото и половината от бульона. Когато течността заври, прибави брашното и разбъркай с телена бъркалка. След като сместа се сгъсти, добави останалия бульон, сметаната, горчицата и меда. Разбъркай отново до еднородна смес. Остави настрана.
6
Последно приготви граха. Задуши до златисто 1 скилидка чесън, добави нарязаните на дребно сушени домати и разбъркай. Изсипи бульона в съда и изчакай да заври. Добави граха, подправи на вкус и намали силата на огъня. Остави да се готви, докато грахът омекне. Когато е сготвен, свали от котлона и прибави нарязания на дребно кориандър.
7
Поднеси рибата, заедно със соса, няколко половинки лимон, граха и картофеното пюре.