Контрафиле с пюре от ябълки и сос от червени боровинки
Лесна, но много вкусна рецепта за контрафиле с пюре от ябълки и сос от червени боровинки

Сочно свинско контрафиле, поднесено с кадифено пюре от ябълки, картофи и целина и завършено с лек сладко-кисел сос от червени боровинки – изискано ястие с балансирани вкусове, подходящо както за празнична трапеза, така и за специална вечер у дома.
Необходими продукти
КоличествоПродукти
800г
свинско контрафиле2с. л.
масло1ч. л.
пушен червен пипер½ч. л.
чесън на прах½ч. л.
смлени семена от кориандър¼ч. л.
кимионсол
черен пипер
3-4с. л.
маслиново маслоЗа salsa verde:
½връзка
магданоз½връзка
копър1стрък
пресен чесън2скилидки
чесън¼ч. ч.
маслиново масло1-2с. л.
малиново балсамико1с. л.
лимонов соксол
черен пипер
За пюрето:
4бр.
картофи, обелени и нарязани на кубчета½глава
целина, обелена и нарязана на кубчета2-3бр.
ябълки, обелени и нарязани на кубчета200мл
прясно мляко, горещо50-60г
масло3-4с. л.
сладко от червени боровинкиНачин на приготвяне
1
Нарежи всички съставки за salsa verde на ситно и разбъркай заедно.
2
Приготви пюрето, като свариш в подсолена вода заедно картофите и целината, докато омекнат. Свари на тих огън с малко вода ябълките, докато омекнат. Постави парчетата сварени зеленчуци и ябълките в преса за пюре и ги намачкай. Прибави сол и черен пипер, загрятото мляко с маслото и разбъркай енергично, докато получиш гладко пюре.
3
Продължи с приготвянето на свинското контрафиле. Нарежи месото на пържоли по 1 см и ги овкуси много добре с подправките и маслиновото масло. Завий ги и остави да се мариноват за 30-40 минути.
4
След това загрей тиган на висока температура и изпържи пържолите по 2 минути от всяка страна. След като ги обърнеш, постави в тигана 1 с. л. масло и се постарай да попадне навсякъде върху месото.
5
Веднага след като извадиш пържолите от тигана, ги гарнирай обилно с дресинга salsa verde.
6
Смеси с малко вода сладкото от червени боровинки, така че да получиш средно гъст сос.
7
Сервирай веднага, като във всяка порция прибавиш от пюрето, гарнирано със соса от червени боровинки и пържолите. Полей от собствения сос на месото и още от дресинга.