Сушени чушки с боб и манатарки
Рецепта за сушени чушки с боб и манатарки от Супичка

Тези пълнени чушки с боб и манатарки са задължителни за трапезата на Бъдни вечер!
Необходими продукти
КоличествоПродукти
12бр.
сушени червени чушки METRO Chef200г
сушени манатарки METRO Chef500г
отцеден сварен боб METRO Chef1глава
лук2бр.
моркови½ч. л.
чесън на прах1ч. л.
пушен червен пипер½ч. ч.
доматено пюре METRO Chef5стръка
мащерка METRO Chef½ч. ч.
олиоЗа соса с манатарки:
50г
сушени манатарки METRO Chef2с. л.
олио1с. л.
брашно3стръка
мащеркаНачин на приготвяне
1
Подготви чушките и манатарките. В две отделни купи залей с около 300 мл вряща вода чушките и манатарките, за да омекнат. Измий, почисти и настържи на ситно ренде морковите. Нарежи на ситно лука. Запържи лука и морковите в сгорещено олио. След като омекнат, към тях добави сварения и отцеден от водата боб, 1 ч. л. сол, мащерка, червен пипер и чесън на прах, както и ½ ч. ч. вода. Разбъркай добре и остави да ври на слаб огън.
2
Отцеди чушките и манатарките от водата и я запази. Нарежи манатарките на ситно и ги добави към врящата плънка. Напълни всяка чушка със сместа. Нареди ги в предварително намазана с мазнина тава. Добави водата, в която са били чушките, и печи в предварително загрята на 160°C фурна за около 30-40 минути на долно ниво, като в средата на печенето обърни чушките, за да се изпекат и от долната страна.
3
Приготви соса, като накиснеш манатарките във вряща вода за около 15 минути. Нарежи на ситно лука и в малка касерола сгорещи олиото. Добави към него лука, а след като омекне - и брашното, както и ½ ч. л. чесън на прах и ½ ч. л. сол. Отцеди манатарките, нарежи ги на ситно, добави към сместа и разбъркай. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, добавяй водата, в която са били манатарките, до получаване на сос с желаната гъстота.