Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Пълнени патладжани

Пълнени патладжани

Необходими продукти за 4 порции:

  • 4 бр. патладжани
  • 4 скилидки чесън
  • 500 г кайма по избор
  • 2 бр. чушки (зелена капия)
  • 1 бр. люта чушка
  • 150 г домати на кубчета от консерва
  • 1/2 с.л. доматено пюре
  • 2 стръка пресен лук
  • 40 г (1 връзка) магданоз
  • 20 г прясна мента  или
  • 1 ч.л.сух джоджен
  • 100 г червено вино
  • Сол и черен пипер на вкус, Кимион на вкус
  • Лют червен пипер на люспи на вкус
  • Пръчка канела
  • Смлян карамфил на вкус
  • Щипка захар
  • Настърган кашкавал за поръсване (около 150 г)
  • Зехтин

 

 

 

Начин на приготвяне:

1. Разрежете патладжаните по дължина, посолете ги и ги оставете за 15 мин., за да се премахне горчивият вкус.

2. Наредете патладжаните в тава върху хартия за печене, добавете 2 скилидки намачкан чесън и малко зехтин. Печете на 200°С за около 30 - 40 мин.

За плънката:

3. В дълбока тенджера загрейте зехтин и запържете каймата. Добавете накълцаните на дребно чесън, чушки и зелен лук , доматеното пюре и виното. Накрая се добавят доматите и подправките и, ако сместа е прекалено гъста, се добавят 50 до 100 мл вода. Гответе за 20 мин. на слаб огън. Накрая добавете накълцаните магданоз и мента/джоджен.

4.Изпечените патладжани издълбайте до кората, а вътрешността им – накълцайте и добавете към плънката и разбъркайте добре.

5. Напълнете корите от патладжаните с плънка и запечете за още 15 мин на 200°С. 5 минути преди да ги изкарате от фурната поръсете с настърган кашкавал и запечете за още 5 мин. само на горен реотан.