Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Гостуващи лектори в МЕТРО Академия

 Гостуващи лектори в МЕТРО Академия

Водещи имена от света на кулинарията, които споделят опита си в МЕТРО Академия, като гост-лектори в различни специализирани курсове:


Робин Виляреал Монсеррат

Робин
е всестранно развита личност с интереси и занимания във всяка област, за която се сетите. Роден във Филипините, отраснал в Мексико, завършва образованието си в Ню Йорк (биолог), заминава за Австралия и работи 10 години като пилот, обожава дайвинга и фотографията. С кулинария започва да се занимава почти случайно виждайки реклама на Cordon Blue Academie D`Art Culinaire De Paris в Париж, от където получава и дипломата си. Работи  дълго време в ресторант в Монако, отличен с 3 звезди Мишлен, но както той сам казва:
„Лесно е да сготвиш нещо скъпо. По-предизвикателно е да направиш нещо вкусно на достъпна цена.“ Воден от необходимостта от предизвикателства се озовава в България като преподавател в Кулинарна Академия  HRC. Шеф Робин има значителен преподавателски опит в международни кулинарни училища Le Cordon Bleu Académie D´Art Culinaire De Paris и Glion Institute of Higher Education Switzerland. Освен майсторството му във френската и интернационалната кухня, специалност на Робин са сладкарството, хлебарството, както и Тайландската кухня.
Това, на което учи учениците си, е да ценят и уважават корените си, да съхраняват българското, генетично заложеното от дедите ни.
Единственото правило и ограничение, което той налага в кухнята е: Ако не си в настроение, не готви!


Робин Виляреал Монсеррат

Милен Панев

Милен Панев

Милен Панев е потомствен готвач. Специализира кулинария в Германия, получава награди от елитни хотели с 5-звездна категория.
Работи 4 години като sous-chef в пловдивски 4-звезден хотел, както и в известни хотели по българското Черноморие. Отличен е от Българската туристическа камара като иновационен кадър и авангарден специалист. Притежател е на Евро сертификат, издаден от елитна немска верига хотели.
Изучава турска кухня и работи рамо до рамо с един от най-известните готвачи на Турция.
Повторно заминава за Германия по покана на известен италиански ресторант в Берлин, където започва увличането по Фюжън стила.
Завършва с отличие специализиран курс по карвинг, воден от известен майстор от руската школа.
През 2012 г. печели Националната кулинарна купа на България.Шеф Милен Златев

Представяме ви Шеф Милен Златев, който презентира продуктите на фирма ‘’Биорест’’ и обучава професионалисти в сферата на сладкарското и готварското изкуство, прави семинари в цяла България.
Шеф Златев има повече от петнадесет години професионален опит в света на кулинарното изкуство, той е един от най-талантливите възпитаници на Кулинарна академия HRC. Започва обучението си в Академията през 2009 г., след няколко години професионален опит в областта на кулинарията, в различни ресторанти и хотели в България и чужбина.
Интересен акцент в кариерата му е опитът му като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България. Шеф Златев е бил и регионален главен готвач на най-голямата верига ресторанти у нас.
Шеф-инструктор Милен Златев
Освен различните елитни ресторанти и хотели, в които е работил у нас, шеф Милен има и богат международен опит в 5-звезден хотел в Доха – Катар част от Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Hotel Villa Ruimzicht в Холандия и Hotel Monkey Island, Bray в Англия. След това продължава развитието си като шеф де парти в Clos Maggiore, който е изключителен ресторант със съвременна френска кухня и носител на отличието „Най-романтичен ресторант в Лондон“.
Има опит в Испанската, Италианската и Азиатската кухня, но Френската кухня е една от любимите на Шеф Милен.
До скоро заема длъжността шеф-инструктор към Кулинарна академия HRC и главен готвач на ресторант Таланти.
В търсене на нови предизвикателства, шеф Златев започва да се занимава с молекулярна кухня. Консултира ресторанти и хотели, провежда курсове, семинари и обучения за професионалисти.

Радостин Кирязов
Радостин Кирязов

„За да си добър занаятчия, е нужна любов!“
Радостин Кирязов е завършил кулинарното си образование в Италия в “La scuola pizzaioli italiana” - най-престижното учебно заведение в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Има диплом и за Мaestro Рizzaiolo, което му дава право да преподава и  обучава пицари. През юли 2011 г. създава Българска Асоциация на Пицарите (БАП), чиято цел е да покаже, че в България може да се прави истинска италианска пица, има качествени пицари, които да се конкурират на международни турнири и обединяване на усилията на всички, които работят в сектора.От 2008 до 2016 включително организира Националините пица шампионати в Пловдив съвместно с БАПГ във формата Шампион на България. През декември 2011 г. организира Първия Международен Шампионат по Пица в България, следват 2012 и 2017. През април 2012 г. е излъчен като официален съдия на Световното Първенство по Пица в Италия, Салсомаджоре и Делегат на Световната организация по пица.  През март 2019 г. е член на журито - Съдия в Лас Вегас. Носител на редица престижни награди:
Трето място на национално първенство в Падуа за „Пица-десерт“ през 2005 г.
Шесто място за „Пица презентация“ на Световно първенство през 2009 г.
Трето място на Европейско първенство в Маса Карара през 2011 г.
Осмо място за пица Класика на Световно първенство в Салсомаджоре Терме през 2011 г.
Първо място на Световното в Португалия “AL STARS PIZZA TROPFI” Шампионат на Шампионите през 2018 г.

През 2012 г. Радо Кирязов е част от журито на Световното първенство в Салсомаджоре Терме, а през 2017 г. журира и на световното първенство за пица и паста в Парма и е първият чуждестранен готвач, който беше поканен на форума Italian cuisine in the world 2017. На форума имаше 160 италиaнски готвачи от цял свят, сред които 26 с Michelin звезди.
В момента Радо Кирязов се занимава с  консултантска дейност.
Като пица технолог и консултант той обучава персонала на вериги ресторанти,
също така е и лектор в различни школи в Европа и Азия.
www.pizzarado.com
http://www.worldpizzachampions.com/radostin-kiryazov/Николай Ганов


Инж. Николай Ганов
започва профeсионалната си кариера като пицар през 1992 г. в пицария „ Венеция„ която е и първата италианска пицария на пещ с дърва в България. За кратко от 1996 - 1997 г. работи в пицария „Мамма миа“ , а от 1997 г. е във верига Ресторант-Пицарии „Виктория“ като Главен технолог „ Пици и тестени изделия“, където работи и до днес. Интересите му са свързани с най-новите тенденции в производството на пици, хляб и part baked тестени изделия.Споделя, че за над 20-те си години в областта на рестораньорството е осъзнал, че винаги има нещо ново което да се види и научи в тази необятна област и с голямо желание посещава профилирани курсове и семинари в България и чужбина. Неколкократно специализира в Италия.


инж. Николай Ганов

Светлозар Георгиев

Светлозар Георгиев


Кариерата му стартира във френския ресторант „Ротисария“.
След което специализира във Франция и Швейцария, където трупа познания и опит в модерната и актуалната през последните години молекулярна  кухня.
През годините се представя успешно на множество състезания, изложения и кулинарни демонстрации.Голяма част от професионализма си придобива на петзвезден круизен кораб. Светлозар продължава да усъвършенства своите знания и умения за европейската и световна модерна кухня.Дико Томчев

Дико
разбира едва на 14 годишна възраст, че кулинарията е неговата страст, а на 17 вече е помощник готвач в известен столичен италиански ресторант, където след време е и главен готвач.
Работи в няколко ресторанта в София, след което заминава на работа за най-голямата компания за пасажерски круизи. С тях той обикаля и света на кулинарията, като има възможност да опита най-различни екзотични кухни, при това в техния оригинален вид - приготвени от майстор готвачи тайландци, индийци, ямайци.
Бил е главен готвач в гурме ресторанти и бутикови хотели, специализирал е в Италия и е консултант в кулинарно списание, от където започва да обръща и по-сериозно внимание на презентацията на ястията, които приготвя.
Предпочитаната от него кухня е италианската или по-скоро средиземноморската,  както и азиатската. Работи усилено, за да усъвършенства уменията си в сферата на сладките изкушения и хлебни изделия.


Дико Томчев

Николай Илиев
Николай Илиев

Опитът му в професионалната кулинария е 15 години. Тръгва от най-ниското ниво в кухнята, от столове през малки и големи ресторанти, за да достигне най-високото стъпало в кулинарията: главен готвач в 5-звезден ресторант. Обожава да приготвя всякакви супи, сосове, месни или безмесни ястия. Не харесва ястия, в които не може да импровизира или да поправи някоя грешка на момента. Във връзка с това десертите са неговата слабост в прекия и преносен смисъл на думата. Обича сладките и тестените ястия, но работата с брашно и точни мерки не е сред предпочитаните му техники. Споделя, че стихията му са вкусните ястия и грубоватата, непретенциозна визия, която днес e модерно да наричаме „rustic”. Престоя и работата му в Обединените Арабски Емирства му дава познания в местната кухня. В последствие се увлича от Италианската кухня - простотата и непретенциозността в нея я превръщат в другата му любов като контрапункт на екзотичния му опит. През изминалата 2016г. имаше възможността да разгърне потенциала си и да натрупа опит в Англия.Мирослав Димитров

Мирослав започва да се занимава с готварство случайно по време на студенстски бригади в САЩ, докато учи геология. След като  се „запалва“ по кулинарията, има късмета, връщайки се обратно в България, да попадне в новооткритата академиия HRC в Добрич под ръководството на Робин Виляреал и да бъде част от първия випуск. След няколко стажа в Холандия и в Америка, където е имал възможността да работи първо под ръководството на готвач с Мишелин звезда, а след това в Хилтън Атланта, се завръща и завършва успешно. След завършването си, отново с подкрепата на Робин Виляреал, става главен готвач на ресторант от създаващата се тогава нова верига за тапас и вино „Bodega”. След 5 години като главен готвач в един от ресторантите, става отговорен за цялата верига, но решава да премине към следващото предизвикателство – “Bistrello” - малък ресторант в центъра на София, в който той и колегите му създават храната, която винаги са искали - без ограничения за произход, вкус и визия. За периода, в който е работил в кухня, от бригади през студентските си години до главен готвач в настоящия момент, е на мнение, че „Един готвач е толкова добър, колкото е добър екипът, който стои зад него“.

 

Мирослав Димитров

Александър Златилов и Деян Георгиев

Ние сме ентусиасти с еднакво мислене, срещнали се преди три години. Започнахме общ проект Bluebag coffee, чрез който да споделим с хората нашия опит и познания за кафето от фермата до чашата. За това време осъзнахме, че хората променят съзнанието си в много посоки, една от който е именно кафето. Ние силно вярваме в свободното споделяне на знанието. Ето защо отдаваме най-голямо значение на обучението и развитието на нашия екип и Вашия персонал, за да ги държим на преден план в бранша. Подкрепяме и споделяме know-how и знания за еспресо и лате арт, както и насърчаваме общността към кафе култрата в България.Разполагаме с 5 килограмова барабанна пекарна за кафе, с която творим нашето изкуство. Създадохме кафе бранд, чрез който да достигнем до повече хора и продължаваме да се учим, заедно с всички наши клиенти и да обогатяваме взаимно знанията си, както ще направим и в този курс. 

Александър Златилов
Деян Георгиев

Анатоли Колев

Анатоли Колев

Пицата е част от живота на Анатоли Колев вече повече от 17 години. След като известно време работи по българските курорти, през 2006 заминава за Великобритания, където учи в Sussex Downs College и паралелно работи в италиански ресторант. През 2010 г.  Анатоли решава да отиде на състезание в Неапол, на което се класира на трето място в две категории -"здравословна пица" и "пица акробатика". През 2012 г. участва на световното състезание „Pizza World Cup” (Световната купа) в Рим, където след 3 дни ужесточено съревнование сред 400 пицари от цял свят, Анатоли печели сребърен медал. Заедно с Радослав Кирязов са единствените българи, печелили награди от световни шампионати по правене на пица в Италия. Прекарва над 10 години, работейки във Великобритания, където е готвил за Майк Тайсън, Кралското семейство, Борис Джонсън и много други знаменитости. Има публикации на собствени рецепти в „Jubilee Cookery Book 2013” (Hammersmith&Fulham) в Лондон, където са поместени и рецептите на готвачи на „Мишлен“ ресторанти. Понастоящем е вицепрезидент на БАП (Българска Асоциация на пицарите). Анатоли е и създател на компания за „Пица-партита с акробатика“, която също така осигурява обучения и консултации за приготвяне на пица. Участвал е като жури в международни шампионати, последният от които се проведе във Франция през 2017 г.


 

Петър Николов

Петър Николов започва кариерата си през 2002 г. като готвач в кухнята на хотел Хилтън София. През 2008 г. се присъединява към екипа на новооткрития тогава японски ресторант SASA“, където ръководи кухнята през следващите 4 години. Междувременно през 2011г. се печели титлата  "Готвач на годината"  по време на „Национална кулинарна купа България“,а в началото на 2012г. печели и златото на първия „Bocuse d’Or“организиран в България. От 2013г. става част от екипа на най- големия бизнес хотел в София – „Кемпински Хотел Зографски“, по настоящем хотел „Маринела София“, като старши заместник главен готвач, кадето се изявява и до днес. Шеф Николов  е член на журитата на „Национална кулинарна купа България“ и „Bocuse d’Or“ – България.

Петър Николов

Юри Балталийски

Юри Балталийски

Най-голямата страст на Шеф Юри Балталийски в сладкарското изкуство е шоколадът, с който е спечелил редица престижни отличия в цял свят. Освен като шеф-сладкар е бил и треньор- консултант за Хилтон, обучавал е стотици млади професионалисти, насочили се към сладкарството.
Шеф Юри Балталийски е изкусен майстор сладкар, завършил кулинарния колеж в Москва, с над 20-годишен опит във водещи хотели в чужбина. Той е бил и главен сладкар на хотел Hilton Прага в продължениe на 17 години и половина. Две години и в Hilton в Адана, Турция. Консултирал е  корпоративния директор на международната хотелската верига за Европа, Близкия изток и Африка при въвеждането на нови  проекти, организирането на конференции, семинари и обучения на персонала и налагане на стандарти. Освен това  провежда Мастър класове за професионалисти в България и чужбина.

Юри е златен медалист в редица престижни международни кулинарни състезания. Сред тях се отличават златен медал на Singapore Salon Culinary за работа с марципан, златен медал и абсолютен победител на Martin Braun Cup Pastry Chef of the Year (ноември 2000 г.), златен медал на международния конкурс Gastrohradec в категорията празнична торта и petit-fours (април 2006 г.), златен медал от F&B Masters Cup Hilton Worldwide в Берлин (ноември 2011 г.) и IKA Culinary Olympic Erfurt (октомври 2012), където печели златен медал в категорията Chocolate showpiece Class D.


Алекс Иванчев


Алекс Иванчев

Александър Иванчев
е само на 26 години, но вече има изградено име на шеф-сладкар от световна величина. Започва да готви още на девет, правейки вкусен кекс, за да изненада майка си. След като завършва Кулинарната академия HRC, работи като сладкар в Катар.
През 2013 г. печели златен медал на състезанието "Сладкар на България" и стажуша в Напа вали, Калифорния, в ресторант с три звезди "Мишлен". Работи в грандхотел "Мариот" в Алабама, а през 2016 г. спечели трето място на кулинарните олимпийски игри в Ерфурт, Германия.
„Ще ми повярвате ли, ако кажа, че животът ми е сладък? Буквално. Моята страст и професия е сладкарството. Обичам когато хората опитват десертите ми - по лицата им виждам цял букет от емоции, усещания, кулинарна наслада. И това за мен е истинско признание за работата ми.
Обичам шоколада - да играя с него, да го предизвиквам. Никога не знам предварително какъв ще е финалът на всеки наш флирт. И го оставям да ме изненада.
Обичам да творя, да развихря фантазията си, да се потопя в процеса на създаване и моделиране на нови шедьоври. Моето платно е масата за темпериране. Моята боя е ганажът. Имам четки и шпатули. Казвам се Алекс и това е моят свят от шоколад.


Бояна Стоилова

Бояна е специалист Дигитален Маркетинг с над 5 години опит при планиране и реализиране на онлайн кампании, и по-специално – кампании в социални мрежи.
При работата си за редица български и чуждестранни компании, Бояна участва активно в създаването и адаптацията на фото и видео съдържание, предназначено за онлайн среда.
В МЕТРО Академия, тя води обучение за основните специфики и техники при смартфон фотографията, също така не пести съветите си относно използването на кадрите в социалните мрежи.

Бояна Стоилова
Петя Аргирова

Петя Аргирова

Петя Аргирова живее от 10 години в Германия, но не прекъсва връзката с България. Тя е автор на българския кулинарен блог "Ухае на...", предназначен за всички българи, разпръснати по целия свят. Целта й е да издири, приготви, снима и публикува забравени рецепти от националната ни кухня и по този начин тя да бъде съхранена и предадена на поколенията.
Самата Петя вижда за първи път как се въртят корите за баница над главата в далечната 1994 година, когато нейният съпруг създава малка баничарница.  Животът на емигрант, обаче я принуждава да прави корите за баница сама и така тя става специалист по видовете разточване на кори. Това е и една от най-застъпените теми в "Ухае на..." - домашното приготвяне на кори за баница. Много подробно и стъпка по стъпка са обяснени голям брой начини на теглене, дърпане, въртене, точене на кори за баница.  Всяка рецепта е типична за даден район на България и има своята история.
Петя Аргирова беше сред финалистите на конкурса „Кулинарното наследство на България“, който беше част от националния календар „2018 г. - Европейска година на културното наследство“. Нейните обги и северняшка баница впечатлиха с оригиналност и автентичност.
Днес  Петя Аргирова живее и работи в района на Хунсрюк, Германия. Професията й е свързана с нейните умения като  любител пекар и сладкар. Създава вкусни и красиви торти и сладкиши, които са ценени на местно ниво.


Петко Костадинов е завършил „Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии“ и е второ поколение сладкар. Благодарение на ранното си навлизане в сферата на професионалното сладкарство, той се доказва като добър специалист. Неговото усъвършенстване започва във фирма „Змееборец“ ООД, където и в момента е демонстратор и консултант на професионалисти от сферата на сладкарството, ресторантьорсдтвото и кетъринга. Успоредно с това провежда обучения и демонстрации, обхващащи всички аспекти на сладкарството. Стремежът му е въвеждането на модерните и съвременни методи на работа, в синхрон с най-новите тенденции в бранша. Той е и създател на линията сладкарски консумативи – „Роял декор“ на „Змееборец“ ООД.

Петко Костадинов

Джесика Уотруба

 

Джесика Уотруба

Джесика Уотруба е родена, живее и работи в САЩ. Тя е завършила биология на човека със специализация диетология и хранене в Университета Уисконсин в Грийн бей, САЩ. Има богат опит в ресторанти като консултант и изготвяне на менюта. Работила е в болница като диетолог и е изготвяла персонализирани менюта за пациенти. Също така е била личен готвач на американската футболна звезда Рандал Коб и неговото семейство. Обожава готвенето и пътуването и умело ги съчетава и „краде“ от всяка дестинация по нещо ново, което влага в рецептите си. Голям фен е на българската кухня и най-вече на мусаката. 


Марк Рапино

Марк Рапино е професионален готвач и  инструктор, специализирал във френска кухня, кетъринг обслужване и НАССР. Завършил е Висше училище по хотелиерство със специализация в класическа френска кухня. Марк е с над 35 години опит в сферата на кулинарията. Започва като студент в малки ресторанти, предлагащи традиционна френска кухня, няколко години работи и като консултант по кухненско оборудване и позиционирането му в професионални кухни. Бил е консултант и преподавател в Руанда, Конго и Замбия, където освен че обучава, научава много от местните и го прилага в рецептите си, които често са фюжън между класическа френска кухня с елементи от африканската. През последните години е преподавател в професионалната кулинарна гимназия в Париж.


Марк Рапино
Шеф Карим Буржи

 

Шеф Карим Буржи

Шеф Карим Буржи  е роден в Сенегал, в семейство на ливанци. На ранна възраст той вече знае с какво иска да се занимава и следва стриктно мечтата си да бъде сладкар, което го отвежда във всеизвестната кулинарна институция „Le Cordon Bleu” в Париж.

По настоящем Карим живее и работи в Дубай, но и постоянно пътува за да води обучения и предава знанията и уменията си на сладкари от цял свят. Работил е като шеф сладкар за корпорацията Al Mana Group и е спомогнал за откриването в Дубай и Кувейт на една от най-големите световни сладкарски вериги „La maison du chocolat” (Шоколадовата къща). Също така е ръководил проекта по откриването на „Hermes Paris Cafe“ в Дубай Мол.

Неговите десерти (творби) са му спечелили стотици хиляди последователи от цял свят в социалните мрежи. В момента се занимава основно с консултантсво и водене на сладкарски мастър класове.

 


Блажка Димитрова

Блажка се  определя като позитивна, вярваща в положителната промяна и работеща за нея ежедневно. Това, което най-силно я вдъхновява, е общуването с хората. Обича да готви и да работи с младежи. Най-много се гордее с факта, че успява да превърне хобито си в бизнес - кухнята на Благичка - кухня с кауза, където наемат младежи в неравностойно положение и заедно приготвят вкусна храна, генерирайки възможно най-малко отпадък. Успоредно с това, Блажка, усилено работи за разпространението на философията за живот с нулеви отпадъци като заедно със сдружение "Нулев отпадък България" провежда обучения във фирми, организации и училища. През януари 2020 година на пазара излиза авторската й книга "Живот с нулев отпадък в България".


Блажка Димитрова