Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Постни сарми с ориз, праз лук, гъби и стафиди

Постни сарми с ориз, праз лук, гъби и стафиди

Необходими продукти за около 50 бр.:

  • 50 бр. лозови или зелеви листа

За плънката:

  • 220 г (1 ч.ч.) ориз;
  • 1 стрък праз лук;
  • 1 връзка пресен лук;
  • 200 г гъби печурки;
  • 40 г (3 с.л. ) златни стафиди;
  • 1 връзка пресен магданоз;
  • ½ ч.ч. зехтин;

 


  • ½ ч.ч. бяло вино;
  • 500-700 г картофи;
  • ½ ч.ч. бяло вино;
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 к.л. черен пипер
  • 1 к.л. чубрица
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • сол на вкус
  • олио или зехтин за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

1.Нарежете лука на ситно, празът стрийте с малко сол, за да се убие лютивината.
2.Нарежете гъбите на ситно.
3.Кипнете ориза и гъбите за малко, след което го отцедете от водата.
4.Добавете лука и стафидите и овкусете с подправките.
5.Завийте сармите като слагате по около 1 с.л. от плънката във всяко листо.
6.Подредете ги в предварително намазана тава.  Залейте ги с 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.ч. топла вода, ½ ч.ч зехтин и ½ ч.ч. бяло вино.
  • Ако се спазва строг пост виното може да се замени с ½ ч.ч. зелев сок / бульон.
7.Печете на предварително загрята фурна на 180 ˚C с вентилатор за 45 мин., докато се изпари соса.