Постни сарми с ориз, праз лук, гъби и стафиди
Необходими продукти за около 50 бр.:
- 50 бр. лозови или зелеви листа
За плънката:
- 220 г (1 ч.ч.) ориз;
- 1 стрък праз лук;
- 1 връзка пресен лук;
- 200 г гъби печурки;
- 40 г (3 с.л. ) златни стафиди;
- 1 връзка пресен магданоз;
- ½ ч.ч. зехтин;
- ½ ч.ч. бяло вино;
- 500-700 г картофи;
- ½ ч.ч. бяло вино;
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 к.л. черен пипер
- 1 к.л. чубрица
- 1 кубче зеленчуков бульон
- сол на вкус
- олио или зехтин за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
1.Нарежете лука на ситно, празът стрийте с малко сол, за да се убие лютивината.
2.Нарежете гъбите на ситно.
3.Кипнете ориза и гъбите за малко, след което го отцедете от водата.
4.Добавете лука и стафидите и овкусете с подправките.
5.Завийте сармите като слагате по около 1 с.л. от плънката във всяко листо.
6.Подредете ги в предварително намазана тава. Залейте ги с 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.ч. топла вода, ½ ч.ч зехтин и ½ ч.ч. бяло вино.
- Ако се спазва строг пост виното може да се замени с ½ ч.ч. зелев сок / бульон.
7.Печете на предварително загрята фурна на 180 ˚C с вентилатор за 45 мин., докато се изпари соса.
Научете първи за промоциите ни от нашия нюзлетър
Запишете се
или
Регистрирайте се за МЕТРО карта