Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Кулинарното наследство на България

Кулинарното наследство на България

 

„Кулинарното наследство на България“ е кауза на съмишленици, чрез която си поставяме за цел да открием и представим автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя. Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове, за да остане уникалният отпечатък на родното място върху голямата кулинарна карта на България.

 

„Кулинарното наследство на България“

Тези рецепти са навсякъде около нас – в старите семейни тефтери, в спомените за златните ръце на майки и баби, в читалища и фолклорни групи, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.



08-460x560

Дванадесет рецепти ще получат достойно представяне!

Дванадесет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури, начело  с Андре Токев ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар. Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на „Кулинарното наследство на България“ – семейна почивка на планина, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО , както и 5 куверта – вечеря за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев.

 

Две специални награди – за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал

МЕТРО България е партньор на професионалисти, който от близо 20 години работи заедно с българските ресторантьори и професионални готвачи по развитие на кулинарната култура на българина,  популяризация на кулинарното ни наследство и превръщане на България в атрактивна туристическа дестинация. Ето защо МЕТРО обявява и една

Специалната награда на МЕТРО България от 1000 лева за български ресторант

Ако вие сте собственик на ресторант или негов готвач, използвайте възможността да предложите оригинална и автентична рецепта, която вече предлагате или сте издирили. МЕТРО България осигурява награда от 1000 лева и експертната подкрепа на своята кулинарна МЕТРО Академия при подготовката на рецептата за вашето меню!

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор с 1000 лева през 2019 година

Специалната награда на МЕТРО България – финансиране на местен кулинарен фестивал или събор през 2019 г. с 1000 лева ще отиде за местно читалище, община или локално сдружение, предоставили най-оригинална рецепта за традиционно българско ястие.

„Кулинарното наследство на България“ очаква своите откриватели! Започнете от днес пътешествието в готварската традиция на България!



Печеливши участници от конкурса: 

Едноседмична семейна почивка за двама в к.к. Пампорово 

  • Росинка Петрова

 

Ваучер за пазаруване в МЕТРО на стойност 500 лв.

  • Росица Георгиева
  • Иваничка Цветкова

 

Куверт за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев  на стойност 100 лв.

  • Росица Димитрова
  • Петя Аргирова
  • Надежда Христова
  • Искра Николова
  • Михаела Йорданова

Спечелилите награда "Куверт за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев  на стойност 100 лв." могат да използват куверт за двама в ресторант „Андре“ на шеф Андре Токев на стойнопст 100 лв. или да го заменят за ваучер за пазаруване в МЕТРО, равностоен на стойността на куверта - 100 лв.

 

Ето и рецептите, които бяха избрани за най-атрактивни от журито на „Кулинарното наследство на България“, начело с шеф Андре Токев. 
Авторите на рецептите ще имат удоволствието да приготвят ястията заедно с шеф Андре Токев. 

  • Росинка Петрова - Ямболски милинки
  • НЧ "Димитър Наумов-1908" - Преславенски гюзлеми
  • Петя Аргирова - Обги и северняшки банички
  • Иванка Филипова - Пататник
  • Мария Антонова Иванова - Дрипави першоре
  • Елена Маринова - Капама /дивеч със заек/
  • Илиана Николова - Пълнен шаран
  • Росица Димитрова - Пъдпъдъци с рози
  • Гьонюл Хайредин - Кешкек
  • Тома Здравков - Сармички от патладжан и телешка кайма
  • Пепа Янкова Стоева - Бурания
  • Надежда Христова - Фасул на шумки

 

НЧ "Изгрев-1930", с.Баничан, с тяхната рецепта за „Огледна баница“, печели 1000 лв. за финансиране на местен фестивал.