Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Тарт "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Тарт "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Тарт "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Приготвяне 40 Минути
Готвене 40 Минути
Общо време 80 Минути

Необходими продукти за тортата:

  • 6-8 ябълки от сорта Грени Смит
  • 500 г бутер тесто
  • 250 г захар
  • 30 г масло
  • 1 с.л. вода
  • 6-8 топки ванилов сладолед
  • Топинг карамел за декорация

Необходими продукти за крема:


200 г захар
8-12 жълтъка
1 л прясно масло
Ванилия


Начин на приготвяне:

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

1 Жълтъците се разбъркват със захарта до получаване на хомогенна смес.
Към тях се добавя свареното прясно мляко(топло, но не горещо), в което е добавена ванилията.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

2 Сместа се вари на водна баня, като се бърка непрекъснато и се внимава температурата да не надвишава 80 градуса. В противен случай сместа може да се пресече.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

3 Кремът се оставя да изстине напълно преди да го излеем върху тортата.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

4 Ябълките се почистват от семената, обелват се и се нарязват на 4-6 парчета във формата на лунички.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

5 В тиган или друг съд с незалепващо покритие се карамелизира захарта с маслото, като се прибавя водата. Така приготвената смес се оставя да изстине, както е в съда.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

6 Върху изстиналата карамелизирана смес се подреждат парченца ябълка под формата на ветрило.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

7 Запича се на 180-200C за около 20 минути в предварително загрята фурна.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

8 Изважда се от фурната и върху формата с изпечените ябълки се разстила бутер тестото, което предварително сме надупчили с вилица.

220x160_taten_6

9 Печем на същата температура за още 20 минути.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

10 Така получената торта се изважда от фурната и се обръща върху подходящ съд.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

11 Нарязва се на парчета и се сервира топла. Гарнира се с крем англез, топка ванилов сладолед и топинг карамел.