Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Време за приготвяне 40 Минути
Време за готвене 40 Минути
Общо време 80 Минути

Необходими продукти:

  • 6-8 ябълки от сорта Грени Смит
  • 500 г бутер тесто
  • 250 г захар
  • 30 г масло
  • 1 супена лъжица вода
  • 6-8 топки ванилов сладолед
  • топинг карамел за декорация

Продукти за крем англез:

200 г захар; 8-12 жълтък; 1л прясно масло; ванилия

Торта „Татен“ с крем англез и ванилов сладолед: звучи изискано и вкусно и наистина е така. Този десерт има вълшебното свойство да омагьосва всичките ви сетива. Уверяваме ви, че времето, което му отделите, си заслужава напълно. По-долу вижте стъпките за приготвянето му, а после ще ни благодарите.


Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

1 Жълтъците се разбъркват със захарта до получаване на хомогенна смес.
Към тях се добавя свареното прясно мляко(топло, но не горещо), в което е добавена ванилията...

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

2 ...като се бърка непрекъснато.Сместа се вари на водна баня, като се бърка постоянно и се внимава температурата да не надвишава 80 градуса, за да не се пресече сместа.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

3 Кремът се оставя да изстине напълно, преди да заливаме тортата.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

4 Ябълките се почистват от семената, обелват се и се нарязват на 4-6 парчета във формата на лунички;

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

5 В тиган или друг съд с незалепващо покритие се карамелизира захарта с маслото, като се прибавя водата. Така приготвената смес се оставя да изстине, както е в съда.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

6 Върху изстиналата карамелизирана смес се подреждат парченца ябълка под формата на ветрило.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

7 Запича се на 180-200C за около 20 минути в предварително загрята фурна.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

8 Изважда се от фурната и върху формата с изпечените ябълки се разстила бутер тестото, което сме надупчили с вилица;

220x160_taten_6

9 Печем на същата температура още 20 минути.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

10 Така получената торта се изважда от фурната и се обръща върху подходящ съд.

Торта "Татен" с крем англез и ванилов сладолед

11 Нарязва се на парчета и се сервира топла, гарнира се с крем англез, топка ванилов сладолед и декорирана с топинг карамел.

Вижте и още кулинарни вдъхновения

МЕТРО Академия