Тесто за пица с италианско брашно 00 Divella

Професионална рецепта за автентично тесто за пица с италианско брашно тип 00 Divella
Тесто за пица с италианско брашно 00 Divella

В основата на истинската италианска пица е тестото. То е най-важният компонент за автентичен вкус, който ще впечатли гостите в ресторанта ти.

Време
:
12 часа
Трудност
:
Средна
Брой порции
:

Необходими продукти

КоличествоПродукти
За замесване:
кг
брашно тип 00 за пица Divella
500мл
вода с температура 25/26° C и Ph 6.5/7
2.5г
прясна мая или 1.00/1.20 г суха мая
25г
йодирана морска сол
30г
маслиново масло екстра върджин

Начин на приготвяне

1
Изсипи брашното в смесителя и разбъркай за 30 секунди на сухо, за да влезе въздух. 
2
Водата с температура 25/26°C раздели в два съда по 250 мл. 
3
В първия съд прибави маята, а в другия прибави солта.
4
В двата съда по отделно разбъркай маята и солта, докато се разтворят.
5
Изсипи водата с  разтворената мая в смесителя, за да може глутенът, съдържащ се в брашното, да се запази. След една минута добави водата със солта.
6
Продължи разбъркването и след 4 минути добави маслиновото масло екстра върджин, нека разбъркването продължи още 15 минути. Общото време за заместване на тестото ще стане 20 минути. Използвай една скорост на разбъркване. 
7
Извади и постави тестото в предварително намаслена пластмасова купа.
8
Остави за около 30 мин. на стайна температура  25°C.
9
Подготви плота за замесване, като предварително го намаслиш с маслиновото масло.
10
Оформи тестото на топки от по около 200 г и ги постави в стандартни касети за пица, по 12 бр. в касета.
11
Остави топките да починат още 30 мин. на стайна температура 25°C и след това ги остави в хладилник с контролирана температура от 4°C за около 10-12 часа. 
12
Извади касетите с топки тесто и ги остави да набъбнат на стайна температура между 80 и  110 минути, след което можете да пристъпиш към разточването.
13
С помощта на шпатула извади топката тесто от касетата и я постави върху плота, който предварително си поръсил с брашно за пица или грис от твърда пшеница (semola di grano duro). Започни разточването и разтягай до диаметър от около 33 см.  
14
Овкуси разточеното тесто, като подреждаш съставките отвътре навън. 
15
Печи във фурна на температура от около 320°C за 3 минути,  във фурна на дърва на 340°C за 3 минути.
Време за втасване:
4 – 7 часа, W220-240.

Препоръчано брашно

Divella

Брашно за пица

Divella
Тип 00
25 кг