Сезонът на плодовете и зеленчуците е открит. МЕТРО България ще предложи над 8 600 тона българска продукция в рамките на програмата „Отгледано с грижа в България“

За шеста поредна година МЕТРО подкрепя местните производители под шапката на инициативата, обхващаща работата с български производители

Отгледано с грижа в България
„Отгледано с грижа в България“ – програма с история и ясни ангажименти

„Отгледано с грижа в България“ – програма с история и ясни ангажименти 

И тази пролет екипът на МЕТРО България лично се включи във вече традиционното засаждане на изчезващия сорт български домати „Розова магия“ в с. Първомай, област Петрич. За шеста поредна година компанията се фокусира върху съхранението на автентичните български вкусове и подкрепя родните фермери в рамките на програмата „Отгледано с грижа в България“. Инициативата обхваща локални артикули, доставяни от редица малки земеделски производители директно до 11-те магазина на компанията в цялата страна. Реализираният обем на български плодове и зеленчуци през последните години непрекъснато нараства, като през 2021 г. достига до 8 600 тона. Асортиментът включва автентични български сортове домати, краставици, лук, чушки, зеле, боб и много други зеленчуци, а изобилието от местни плодове е също толкова впечатляващо.

Красимир Учителски за отглеждането на българска продукция

Красимир Учителски за отглеждането на българска продукция

За успешното засаждане на тазгодишната реколта на изчезващия сорт български домати „Розова магия“ допринесе и опитът на домакина Красимир Учителски – един от производителите, който работи съвместно с МЕТРО България вече четири години и е част фермерите, включени в програмата. Той ни разходи и до оранжериите с вече готово за беритба бяло зеле.
Неговата продукция на домат „Розова магия“ достига 23 000 кг. годишно и се отглежда по естествен път. Освен „Розова магия“ Красимир отглежда още 4 сорта домати – „Биволско сърце“ и „Ръгби“ и два холандски – сорта - розов и червен.
Местният производител разказа за различния подход при отглеждането на този сорт домати и как успява да създаде екологично чист продукт с отлични вкусови качества: „Спецификата при отглеждането на доматите е метода на производство на бабите ни - засажда се в почва, като се прекопава 2-3 пъти. Не използвам пестициди и за наторяването се използват естествено добити торове от околни животновъдни ферми. Този вид домат се различава от другите по вкус, консистенция и не на последно място – това е автентичен български сорт с история.“, коментира Красимир Учителски. Със зеленчукопроизводство Краси се занимава от 15 години, а по-специално с домати – от 11. Бизнесът е семеен и изисква много работа на ръка. Петричкият регион се слави с едни от най-топлите температури в страната ни, което води до най-ранното производство на домати, отгледани по естествен път.
За поредна година екипът на МЕТРО България подкрепя местните земеделски производители, като популяризира български автентични селскостопански продукти чрез програмата „Отгледано с грижа в България“. През 2022 година компанията се фокусира върху регионалност, сезонност и разширяване на обхвата на инициативата, като към розовия домат се присъединяват още череши, патладжан, тиквички, аспержи, микрорастения и дори ядливи цветя.
Работата на МЕТРО с малки, но разрастващи се производители е да ги насочи към по-екологосъобразни земеделски практики и повишени стандарти за качество. Освен че е гаранция за винаги пресни и свежи продукти, предлагането на сезонни плодове и зеленчуци в най-близкия до мястото на производството им магазин спомага и за редуцирането на въглеродните емисии. Разходът на по-малко гориво за транспорт респективно влияе и върху отделянето на по-малко вредни вещества за околната среда.
Засадената реколта и тази година ще бъде представена по време на „Фестивал на Розовия домат“, който се провежда по традиция в началото на есента. Фестивалът дава възможност на местните земеделци да достигнат директно до потребителите, като презентират продукти собствено производство.

виж още НОВИНИ ОТ МЕТРО БЪЛГАРИЯ
Виж още актуална информация за случващото се в МЕТРО. 
Назад към всички