МЕТРО България празнува 25 години

Компанията е част от живота на над два милиона и половина българи

МЕТРО България отбелязва 25 години от стъпването си на пазара под мотото „На едро. За теб и твоя бизнес.“

За изминалия период компанията е удвоила инвестициите си в сектора и ежедневно е част от живота на над два милиона и половина българи, сред които професионални клиенти, бизнес партньори и служители.

Компания с цел и смисъл – партньор на независимия бизнес

На специално медийно събитие главният изпълнителен директор Жан Котан подчерта, че 25-годишнината на МЕТРО България е доказателство за дългосрочния ангажимент на компанията към страната и нейната култура:
„През тези 25 години винаги сме били водени от цел и смисъл. Чрез уникалния си бизнес модел – многоканална търговия на едро, МЕТРО България покрива 90% от ХоРеКа сектора в България, като по този начин развива икономиката на страната, подпомага местните общности и независимия бизнес. За нас смисълът идва от хората, затова инвестираме допълнително и в множество образователни програми и практики за професионално развитие.“

Амбициозни планове за 800 обекта Моят магазин до 2027 година

По време на събитието организаторите обявиха, че във връзка със sCore стратегията компанията рестартира франчайз програмата „Моят магазин“, която цели да подкрепи малките търговци в страната. Плановете са през 2024 година да бъдат открити 50 обекта Моят магазин, а дългосрочно до 2027-ма година – 800 магазина. Това е софт франчайз модел, който подкрепя собствениците на магазини за хранителни стоки чрез брандинг, стабилни цени и маркетинг, който да им помогне да останат автономни и да бъдат по-конкурентни на пазара на традиционна търговия.

7 години Top Employer

Като резултат от развитието на корпоративната стратегия, за седма поредна година МЕТРО България получава отличието „Най-добър работодател“ от престижния Тop Employer Institute в Нидерландия. Към момента компанията е работодател на близо 2000 души, от които 64% са жени. В допълнение, МЕТРО България продължава и успешното си партньорство по програмата за дуално образование съвместно с шест български училища.
Мария Ангелова, директор „Хора и Култура“ в МЕТРО България, очерта постиженията и фокуса на търговеца на едро като работодател:
„Сериозната трансформация изисква и сериозна промяна на културата. Ние се стремим да осигурим на хората нужните им знания и компетенции, за да могат да бъдат добри партньори на нашите професионални клиенти, да отговарят на нуждите им и да ги обслужват с лекота. Гордеем се, че екипността е в сърцето на нашия бизнес и това, което ние наричаме „заедност“ характеризира най-добре нашата култура. Да се грижим за хората ни като компания, но и един за друг, също е едно от нещата, върху които се фокусираме чрез всички инициативи.“

Стабилни цени, асортимент и услуга „Доставки“ за професионалните клиенти

Освен водеща компания на пазара на труда, МЕТРО България е и най-големият търговец на едро в страната, поддържайки постоянно ниски цени на основни продукти и ключов асортимент от свежи предложения. В търговията на едро фокусът е върху стабилните цени и постоянните наличности, които осигуряват конкурентоспособността на собствениците на малки и средни бизнеси. В изпълнение на sCore стратегията основните ценови механики Цени на ниво (Вземи повече, спести повече) и Винаги изгодно са специално създадени, за да подсигурят нуждите на B2B клиентите от Хорека и традиционна търговия. Повече от 6000 продукта вече могат да бъдат закупени на трите ценови нива.
„Важна част от нашата търговска политика е вложението в магазините ни и услуга „Доставки“, целта на които е по-ефективното обслужване на B2B клиентите ни. Само с нашите продукти и услуги можем да продължим да бъдем довереният партньор на независимите предприемачи.“, сподели Елена Ценова, директор Снабдяване в МЕТРО.

С поглед към бъдещето

Отговорното и устойчиво развитие са част от факторите за успеха на МЕТРО в България. ESG стратегията на компанията е фокусирана така, че да подкрепя същността на търговията на едро. Само в областта на енергийната ефективност са инвестирани повече от 15 млн. лева, а нови 12 млн. ще подкрепят проекти в сферата в идните няколко години.
МЕТРО Академия е основен инструмент в работата на търговеца на едро с професионалистите от ХоРеКа сектора. Създадена през 2012 година, Академията цели да обогатява кулинарното знание и култура, да подкрепя развитието на професионални и хоби готвачи и да стимулира развитието на младите таланти в кулинарията и туризма.
виж още НОВИНИ ОТ МЕТРО БЪЛГАРИЯ
Виж още актуална информация за случващото се в МЕТРО. 
Назад към всички