Станете клиент на МЕТРО

Регистрирайте се за МЕТРО карта

Балканската кулинарна купа определи най-добрите готвачи в състезанието „Изкуството на храната в хотела“

Балканска кулинарна купа

  • Състезанието се провежда за първи път и дава възможност на готвачите от големите туристически комплекси да обменят опит и идеи в началото на активния сезон
  • Голямото разнообразие от продукти в асортимента на МЕТРО Бургас позволи на участниците да представят по най-добрия начин идеите си за хотелската кухня

 

Единадесет отбора от България, Македония, Румъния, Словакия, Сърбия и Черна Гора се включиха в първото издание на Балканска кулинарна купа  „Изкуството на храната в хотела“, което се проведе от 15 до 17 май в Слънчев бряг. В продължение на три дни те премериха сили в няколко основни дисциплини: отборно -  приготвяне на меню за блок маса; индивидуално - ястия от риба и карвинг състезание. МЕТРО Кеш енд Кери бе генерален партньор на проявата.

Целта на състезанието бе да представи нови идеи и практики в приготвяне и поднасяне на храна в големите туристически комплекси. „Състезанието е насочено към all inclusive хотелите. Отборите трябва да приготвят и поднасят ястието, така както се поднася в големите хотели.“, казва Юри Велев, шеф готвач на кулинарната МЕТРО Академия и член на журито.

Оспорваната надпревара в индивидуалното състезание за тристепенно меню на морска тематика (салата, предястие, основно) изведе напред Луциян Шмит от Румъния, който грабна златния медал в категорията. Пак Луциян, но в екип сКристиян Замфир от Румъния спечелиха купата и златните медали в отборната надпревара за петстепенно хотелско меню (супа, салата, предястие, основно и десерт). Александър Калянович показа най-прецизни умения и фантазия в индивидуалното състезание по карвинг и заслужено се окичи със златото в категорията. При екипната работа за декориране на плодове и зеленчуци най-добри бяха Ангел Боралиев и Янка Сотирова.

„Повечето гости на курорти като Слънчев бряг идват заради all inclusive офертите, а храната, в случая, е от най-голямо значение. Защото, ако храната не е подготвена добре, то туристите няма да дойдат отново.“, казва шеф Гари Филби от международното жури.

Продуктите за участниците бяха доставени от МЕТРО Бургас, който разполага с необходимия асортимент да посрещне заявките на професионалистите от ХоРеКа сектора през започващия летен сезон. Магазинът е сработно време от 6 до 24 часа, а в активните летни месеци е отворен денонощно. На разположение на клиентите от Слънчев бряг и региона на Бургас е и специалната МЕТРО Складова база, която функционира в курортния комплекс от 2014 година. Тя осигурява своевременна доставка на над 350 продукта от ежедневна необходимост за професионалната кухня. Поръчката за тези артикули направена до 12 ч., бива доставяна до обекта на клиента в рамките на същия работен ден.

Първото издание на Балканска кулинарна купа „Изкуството храната в хотела“се състоя в хотел Majestic Beach Resort, а освен генералният спонсор на състезанието, МЕТРО Кеш енд Кери и и хотелът – домакин, сред организаторите бяха Българска асоциация по карвинг и Крокмач.

Контакт:


Людмил Каравасилев

Teл.: +359 887 822 551,

E-mail: lyudmil.karavasilev@metro.bg


Людмил Каравасилев

Ръководител отдел „Корпоративни комуникации“